Kuvien tekijänoikeudet

Saako netistä laittaa blogiinsa kuvan, jos sivulla ei ole kieltoa?

Ei saa! Jos kieltoa ei ole, on tekijällä siihen tekijänoikeus. Kuvan saa laittaa vain, jos olet pyytänyt tekijältä luvan. Lähde on aina mainittava.

Mitä kuvia saa käyttää ilman lupaa?

Ilman lupaa voit käyttää yli 50 vuotta vanhoja valokuvia ja taidekuvia, joiden tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta.

Voit käyttää itse ottamiasi kuvia. Jos kuitenkin kuvassa on henkilö, tarvitset häneltä luvan kuvan julkaisuun blogissasi. Tarvitset myös luvan, jos kuvaat yrityksessä. Voit käyttää kuvia, joita verkossa on jaossa CC-lisenssillä.

CC-lisenssoituja kuvia paljon. Tutki esim. seuraavia sivustoja:


Wikimedia Commons

Creative Commons

 

Mikä on CC-lisenssi?

Creative Commons -lisenssit mahdollistavat sisältöjen käytön tekijän toivomalla tavalla. Tekijänoikeutta niillä ei luovuteta.

Miten voin näyttää blogissani esim. netistä löytämäni ideakuvan, joka on koko työni lähtökohta?

Verkossa olevaa kuvaa saa käyttää blogissa, jos sen LINKITTÄÄ eikä tuo tiedostona (hiiren oikealla, copy link location). Kuva ei saa näkyä sivulla, ainoastaan linkki.

Sisällönjakopalveluista voi myös upottaa (emped).  Tälloin sisällön ympärillä on alkuperäissisällön kehys. Kuvanjakopalveluissa ei ole tällaista ominaisuutta kuin omille sisällöille. Luvan voit aina pyytää. Valokuva, piirros tai maalaus ovat lähes aina teoskynnyksen ylittäviä, selittävät piirrokset poislukien. Niitä koskee copyright, ellei jakaja ole toisin määritellyt (kuten CC-lisenssi).
  

Miten voin estää, ettei kukaan toinen käytä ottamiani kuvia?

Jos erityisesti haluat kieltää kuvien käytön, voit laittaa siitä blogin sivupalkkiin maininnan. Varminta toki on tehdä opinnäyte paperille eikä julkaista verkkoon, jos haluaa varmuudella suojautua omien sisältöjen mahdolliselta ei-toivotulta käytöltä. Blogin voi myös sulkea ulkopuolisilta.


Lisätietoa kuvien laillisesta käytöstä ja jakamisesta löytyy Someopasteesta. Katso kohta Kuvat verkkoon > Tekijänoikeuksista. Siellä on mm. Nina Rantapuun tekemä hyvä opetusvideo, joka kannattaa katsoa.

Kopiokissa
kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Tekijät: Tarmo Toikkanen ja Sanna Vilmusenaho.

Tämän tekstin kirjoittamiseen olen saanut tiedot Jaa Jotain 10.3.2014 Facebook-ryhmässä henkilöiltä Anne Rongas ja Hanna Toijala.